Rabatt på drivstoff med kredittkortEt kredittkort er et kort hvor man får en kredittramme å handle for. Dette er ikke egne penger, men penger man må betale tilbake. Det finnes mange utstedere av kredittkort, blant annet forskjellige flyselskaper. De tilbyr ulike bonusordninger. For å sammenligne kredittkort kan man benytte seg av for eksempel Finanslisten eller andre sammenligningssider.

Et debetkort er det vi kjenner som et vanlig bankkort. Det vil si at man må ha penger på konto for å kunne bruke denne typen kort. Et kredittkort kan for mange fungere som en buffer i tilfelle man på et tidspunkt trenger mer penger eller det dukker opp en uforutsett utgift.

Fordeler med kredittkort

Fordelen med et kredittkort er at det fungerer som en buffer når man trenger litt ekstra penger. Man må bare være sikker på at man kan betale tilbake det man har brukt, vil ikke vil gjelden forrente seg. En annen fordel med kredittkort er at mange av disse kortene inkluderer ulike typer forsikringer som gir en trygghet når man handler.

En annen fordel er bonusordningene. En del flyselskaper tilbyr bonuspoeng når man handler med kredittkortet, som man senere kan benytte hvis man skal bestille seg flybilletter, hotellopphold eller leiebil. Det finnes også andre typer bonuser, som for eksempel rabatter. Det kan for eksempel være rabatt på bensin og drivstoff når man bruker kredittkortet sitt.

Ulemper med kredittkort

Det er også en risiko ved å ha og bruke et kredittkort. Rentene på et slikt kort kan sammenlignes med rentene på et forbrukslån, noe som gjør at gjelden fort forrenter seg og man kan havne i en vanskelig økonomisk situasjon. Man kan fort bli fristet til å bruke mer av kredittrammen enn man evner å nedbetale.

Et kredittkort kan fort være en falsk trygghet gjennom at man ikke tenker på at man ikke kan bruke penger man ikke har. Det er lett å se på kredittrammen som en ekstra inntekt. Dette er ikke tilfelle. En annen ulempe er at det ikke er alle butikker som tar kredittkort. Enkelte tar kun vanlig debetkort eller Vipps.

Bonusordning ved kredittkort

Flyselskaper tilbyr gjerne bonusordninger på sine kredittkort. En del andre kredittkortselskaper har avtaler med mange forskjellige bedrifter som gjør at man får rabatter og andre goder når man handler i de utvalgte bedriftene. Dette gjør selskapene for å få flest mulig til å benytte seg av nettopp sitt kredittkort i stedet for kortene til konkurrerende selskaper.

At man får rabatter på drivstoff henger sammen med samarbeidet mellom selskaper som utsteder kredittkort og de forskjellige bensinstasjonskjedene rundt om i landet, og også i utlandet. Dette er et vinn-vinn samarbeid for begge parter, samtidig som det gagner brukeren av kredittkortet. Både kredittkortselskapet og bensinstasjonskjeden rekrutterer flere kunder gjennom slike typer ordninger for samarbeid.

Alternativer til kredittkort

Det er ikke til å stikke under en stol at flere mennesker har havnet i økonomisk trøbbel som følge av uansvarlig bruk av kredittkortene sine. De har brukt kredittrammen uten tanke for hvordan de skal greie å betale ned gjelden. Dette har gjort at gjelden har forrentet seg og at de til slutt har havnet i en gjeldskrise.

Det finnes derimot alternativer til et kredittkort. Et alternativ er å ta ekstravakter på jobb eller ta en ekstrajobb. Dette vil øke inntekten og da er kanskje ikke behovet for en buffer lenger tilstede i den daglige økonomien. Et annet alternativ hvis man skal låne penger er å øke boliglånet hvis man har det.

Oppsummering

  • Et kredittkort er på mange måter et lån.
  • Mange som tilbyr kredittkort tilbyr også bonusordninger.
  • Rabatt på drivstoff er en bonusordninger hos noen kredittkortselskaper.

Det finnes både fordeler og ulemper ved å ha et kredittkort. En av fordelene er bonusordningene som ofte kommer sammen med kredittkortet. En av disse bonusordningene er rabatt på drivstoff ved en rekke bensinstasjonskjeder. Denne typer ordning er vinn-vinn-vinn for kredittkortselskap, bensinstasjonene og forbrukerne av kredittkortene gjennom økt handel og bedre vilkår når man skal handle drivstoff.