Vanlige spørsmål om kredittkortEt kredittkort er et betalingskort som går ut på at den som utsteder kortet gir kreditt når man betaler, slik at ens egen konto ikke blir belastet. Dermed tar man i prinsippet opp et lite lån hver gang man betaler, som ikke må betales tilbake før i løpet av en til to måneders tid (f.eks. 45 dager hos entercard).

Det finnes mange tilbydere av kredittkort, med mange forskjellige betingelser, vilkår, fordeler og bonuser. For eksempel har mange flyselskaper egne kredittkort som gir bonuspoeng på flyreiser og lignende, mens andre kredittkort kan gi bonuser på handel av matvarer. Det er også forskjell mellom avgifter og gebyrer hos forskjellige kortutstedere, der noen er tilsynelatende gratis, mens andre er mer eksklusive.

Kostnader ved kredittkort

Mange, særlig unge, er skeptiske til kredittkort — gjerne fordi de tenker at det er veldig dyrt. Det er ikke i utgangspunktet tilfelle. Mange kredittkort har verken årsavgift, termingebyrer eller andre avgifter for bruk, som i prinsippet betyr at man kan bruke kortet helt uten utgifter, så lenge man husker å betale regningene sine i tide.

Kredittkort kan nemlig bli veldig dyrt om man er for sent ute med betalingen. Da påløper det renter, som gjerne kan ligge på over 20 %, som legges til det utestående beløpet man ikke har betalt. Dette baller på seg om man fortsetter å utsette betalingen, så det gjelder å betale regningen i tide!

Kredittgrense

Mange lurer også på hva slags kredittgrense man får på et kredittkort, da dette er veldig sentralt når man skal skaffe seg et kredittkort. Svaret er at det avhenger fra person til person, og fra bank til bank. Kredittgrenser kan variere mellom alt fra noen få tusenlapper i måneden til flere hundre tusen kroner.

En kredittvurdering utført av kortutsteder er det som avgjør hvilken kredittgrense man får. Her er det mange faktorer som spiller inn, men den desidert viktigste er naturligvis inntekten til den som søker. Videre er betalingshistorikk sentralt, og det teller veldig negativt om man har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Forbruksmønster, samt økonomien til samboer og ektefelle kan også ha utslag på kredittrammen.

Avslag på søknad om kredittkort

Mange opplever å ikke få innvilget søknaden sin når de søker om kredittkort, og det er ikke alltid at det kommer like tydelig frem hvorfor dette er tilfellet. I 2017 kom det nye retningslinjer fra Finanstilsynet, som blant annet setter krav til betalingsevne, maksimalt samlet gjeldsgrad, og avdragsbetaling. Dermed er det litt flere søknader i dag som blir avslått.

Det er vanlig at kortutsteder vurderer låntaker på en skala mellom 1 og 100, der 100 er den beste vurderingen man kan få, og man gjennomgår en kredittvurdering til å sette en score. Det er dog ikke alltid at denne scoren er relevant, da noen forhold er direkte diskvalifiserende, og sørger for at man ikke gjennomfører noen videre vurdering.

Kredittkort og forbrukslån

Et vanlig dilemma for folk er hvorvidt man skal betale med kredittkort, eller ta opp forbrukslån — her kan man spare mye penger ved å velge riktig! Forbrukslån er et mindre lån, også uten sikkerhet, som tilsynelatende kan brukes på ganske lik måte som kredittkort. Det gjelder å finne ut av hvor mye penger man trenger, samt hvilken tilbakebetalingstid som behøves.

Forbrukslån har en lavere rente enn kredittkort, men som betales så lenge du har gjeld. Det vil si at dersom man vet at man trenger lenger nedbetalingstid enn 30-45 dager (vanlig for kredittkort), er det lurt å ta opp et forbrukslån. Dersom man har mulighet til å betale ned innen denne tiden burde man bruke kredittkortet (helt kostnadsfritt!).

Ofte stilte spørsmål

  • Aldersgrense for kredittkort er 18 år
  • Man trenger ikke sikkerhet for å få kredittkort
  • Faktura kommer som regel en gang i måneden
  • Betalingsanmerkninger blir stående til kravet er betalt

Forhåpentligvis er det blitt endel klarer for de som har planer om å skaffe seg kredittkort, eller som ikke har forstått noen av aspektene rundt kredittkort/søknad. Noe som alltid er viktig å ta med seg videre er at man må være varsom ved bruk av kredittkort: Å være strukturert når det kommer til pengebruk og nedbetaling!